top of page

WANDELEN IN OUD-TURNHOUT

WANDELNETWERK Kempens Landgoed

Het wandelnetwerk Kempens Landgoed, goed voor 415 kilometer wandelplezier in Arendonk, Ravels, Oud-Turnhout en Turnhout, verwijst naar de voormalige landerijen van adellijke en rijke families. Naast fraaie landgoederen en indrukwekkende bossen wandel je langs heide, vennen, stuifduinen, prehistorische grafheuvels, molens en kapelletjes.

In het westen grenst het wandelnetwerk Kempens Landgoed aan het wandelnetwerk Kempense Kolonies, in het oosten aan het netwerk Kempense Meren en in het zuiden aan het netwerk Kempense Heuvelrug. Er is bovendien aansluiting mogelijk met de Nederlandse wandelnetwerken in het noorden (Baarle) en het oosten (Eindhoven).

 

Al de uitgaves van het wandelnetwerk Antwerpse Kempen zijn verkrijgbaar in ons infokantoor tijdens de openingsuren of op de website van Mondikaarten​. Je kan in het infokantoor ook tal van andere publicaties met suggestiewandelingen vinden.

Suggestiewandelingen

IMG-20221122-WA0004-Stephan Van Brussel.jpg
294167430_355062503477664_1940381868827851556_n.jpg
IMG-20211109-WA0003.jpg
voorgevel.jpg

Wandeltip: Sint-Antoniuswandeling

 

Naar aanleiding van 500 jaar Sint-Antoniusviering stippelde Toerisme Oud-Turnhout een afwisselende wandeling uit in het gehucht Oosthoven. De route leidt je langs Trage Wegen, zandpaden, rustige woonwijken, bossen, uitgestrekte akkers en weilanden.

 

Vertrek en parking: Polderstraat 2, parking over kerk Sint-Antonius-Abt Oosthoven (Oud-Turnhout)

Afstand: ± 8,5 km 

Praktisch: wandelschoenen aanbevolen, honden kunnen aangelijnd mee 

Online route  Download plan

Overzet De Liereman - Ravelse Bossen

Met behulp van deze charmante overzet kan je als fietser of wandelaar het kanaal oversteken. De overzet is niet gemotoriseerd, dus een stille pont zoals het hoort in een stiltegebied. De natuurgebieden aan weerszijden van het kanaal worden met elkaar verbonden en toegankelijker gemaakt.​ De overzet wordt bestuurd door mensen uit de sociale tewerkstelling én door jobstudenten. Bezoekers kunnen op het zomerterras aan de nieuwe kiosk of op het terras van kasteelhoeve Burcht Hertog Jan rustig verpozen.

Openingsuren: van de eerste zondag van mei tot de laatste zondag van september.

In de mei, juni & september: open van woensdag t/m zondag, van 11 tot 18 uur.

In juli & augustus: 7 dagen op 7 open, van 11 tot 18 uur.

FIETS- EN WANDELSUGGESTIES VIND JE HIER

Jef Kersemanswandeling

 

Deze wandeling werd uitgestippeld ter ere van oud-burgemeester Jef Kersemans (1935-2020). Jef heeft niet alleen voor de gemeente maar ook voor het Toerisme in Oud-Turnhout en Landschap De Liereman, een enorm belangrijke rol gespeeld. Later dit jaar zal de Jef Kersemansbank - een initiatief van Bezoekerscentrum Landschap De Liereman en Natuurpunt de Wulp - ingehuldigd worden. Op je route tussen knooppunt 34 en 69, het traject waar Jef vaak jogde, kan je wel al even halt houden en stilstaan bij de prachtige locatie die werd voorbehouden voor deze bank.

Wandelschoenen zijn aanbevolen op deze tocht en honden kunnen mee aan de lijn.

Vertrek en parking: Bezoekerscentrum, Schuurhovenberg 43 (knp 35)

Afstand: +/- 9 km

Knooppunten: 35 - 34 - 69 - 70 - 30 - 20 - 61 - 17 - 12 - 10 - 11 - 56 - 14 - 35

Historische Dorpswandeling

 

Een gezellige kuiertocht door het centrum van Oud-Turnhout met heel wat verrassende weetjes en de historische achtergrond van het dorp.

 

Deze ontdekkingstocht van 5 km is een uitgave van Heemkundekring Corsendonca vzw en kan aangekocht worden in het infokantoor van toerisme.

Prijs: € 7

Wandelen in LANDSCHAP DE LIEREMAN

Landschap De Liereman is het eerste officiële stiltegebied in de Kempen. Je hoort er de streekeigen, rustgevende geluiden van mens en natuur. Een vogelkijktoren, kijkplatform, knuppelpaden en een natuurleerpad verhogen de belevingswaarde en doen je nog intenser genieten. Het bezoekerscentrum verzorgt op aanvraag gegidste natuurwandelingen. Groepen en scholen kunnen intekenen op educatieve programma’s. Op eenvoudig verzoek wordt een folder met meer informatie opgestuurd of gemaild (bc.deliereman@natuurpunt.be)

Laat je verrassen op het Echelkuilpad, het Duinenpad, het Lieremanpad, het Vennenpad, het Korhaanpad of het Rode Goorpad

Wandelen in NATUURGEBIED DE TIKKEBROEKEN

In de omgeving van Corsendonk kronkelt de Rode Loop. Hier ontwikkelde zich het karakteristieke Kempense laagveen. Er zijn twee bewegwijzerde wandelpaden: de Natuurwandeling (4 km) en de Landschapswandeling (5 km).

Wandelen langs TRAGE WEGEN

Ter gelegenheid van de dag van de Trage weg werden vier wandelingen uitgestippeld langs enkele Trage Wegen in het centrum van Oud-Turnhout. Trage Wegen zijn rustige, stille, vaak vergeten weggetjes die verbindingen vormen tussen de grotere wegen. Elke wandeling is ongeveer 3 km lang en vertrekt aan het gemeentehuis.

De wandelingen kunnen hieronder gedownload worden.

Grote Routepaden

Liefhebbers van een lange stevige wandeling kunnen in Oud-Turnhout aansluiten op de "GR565 ‘Sniederspad’ - Streek GR-Kempen".

De GR-wandelingen herkent u aan wit-rode of geel-rode streepjes.

Meer info vind je hier.

Geocaching

Geocaching is een avontuur dat je naar verbazingwekkende plaatsen brengt of zelfs naar een plekje in je eigen dorp dat je nog nooit hebt gezien...

Ook in Oud-Turnhout zijn tientallen schitterende geocache-routes uitgestippeld.

Online Routeplanner

Stippel zelf snel en gemakkelijk je eigen fietsroute uit!

Wandelvakantie

3-daags gastronomisch wandelarrangement met koffer nabrengservice

01.png

Routedokter

Een probleempje ontdekt tijdens uw trip? Is een bordje verdwenen of ligt er een tegen de grond? Tekst niet meer leesbaar? Andere opmerkingen of suggesties?

Via routedokter.be kan u aangifte doen bij Toerisme Provincie Antwerpen.

 

Alvast bedankt voor uw hulp!

bottom of page