top of page

Oud-Turnhout is bij natuurliefhebbers al langer gekend als een landelijke gemeente waar men naar hartelust kan wandelen en fietsen.  Maar wat velen niet weten is dat de gemeente ook in de wijde omtrek gekend is omwille van haar grote appel- en perenproductie

Als je voorbij de Oud-Turnhoutse appelboomgaarden fietst of kuiert, raak je in het voorjaar betoverd door de bloesems en in het najaar door de intense kleurenpracht van deze eeuwenoude vrucht. Frisgroen, helrood, goudgeel,...

Na wereldoorlog II besluit burgemeester Jan Roes om de ooit zo arme Oud-Turnhoutse zandbodem te beplanten met appelbomen. Meesterlijk plan, want vandaag bloeit de Oud-Turnhoutse fruitgemeente pur sang. De vier telers kweken onder meer fuji's, jonagolds en braeburns op lage stam. Maar ook vitaminen in de vorm van peren en aardbeien.

 

Appelboomgaarden in de Kempen? Absoluut!

APPELKALENDER

 

september

plukken en in kisten vergaren

oktober

sorteren en bewaren

 

november -  maart

snoeien van de appelbomen

 

april

bloesem

 

mei

bestuiving en bevruchting

 

juni

natuurlijke dunning

 

juli

zomersnoei

 

augustus

vanaf 10 augustus begint de oogst

OUD-TURNHOUT In de ban van de appel

Boomgaardwandeling

De route loopt over het domein van drinkwatermaatschappij Pidpa dat sinds 2018 werd opengesteld voor wandelaars. We stappen naast de oevers van de Wamp waarin dankzij de inspanningen van de watermaatschappij weer zeldzame vissoorten zwemmen. Bij aankomst kan je nog even nagenieten van een verfrissend streekbiertje in het Corsendonks Hof of in de zondagsbar van de Priorij van Corsendonk of van een vers gedraaid hoeveijsje bij Ijswens. Meer info op www.toerismeoud-turnhout.be/uit-eten

Knooppunten: 83 - 84 - 85 - 30 - 86 - 87 - 88 - 86 - 31 - 83 (Bekijk HIER de wandelfiche)

Vertrek en parking: Parking Corsendonks Hof, Corsendonk 2 te Oud-Turnhout (knooppunt 83)

Corsendonkfietsroute

Een fietslus doorheen Oud-Turnhout, Arendonk, Retie en Kasterlee, gidst je ondermeer langs de priorij van Corsendonk, de appelboomgaarden, natuurgebieden en het kanaal.

Bekijk HIER de route.

WISTJE DATJE...
In de beginjaren na wereldoorlog II werden de arme Kempense zandgronden actief gecultiveerd met appelbomen. Nadien werd begonnen met hoogstammen waaronder de koeien liepen te grazen.

Het is in deze periode dat burgemeester Jan Roes (1939 – 1947) zijn eigen bedrijf opstartte. Hij kan dan ook aanzien worden als de grondlegger van de fruitteelt in Oud-Turnhout.

Het Oud-Turnhoutse gebied is vandaag met voornamelijk laagstamappelbomen een jong gebied. Er zijn momenteel 7 telers actief en nog steeds als familiebedrijf (derde generatie).

PICKNICKPLAATS

De  appelpicknickplaats aan Schuurhovenberg werd gerealiseerd in 2013 door studenten van de afdeling bouwkunde van de Thomas More Hogeschool te Geel naar ontwerp van studenten van de gemeentelijke Academie te Arendonk. De picknicktafel en kratten in cement blijven -  naast de appel- en perenboomgaarden in het dorp - symbolisch. De grastegels vermelden de namen  van de zeven appel- en perentelers die toen nog actief waren. Dit aantal werd ondertussen herleid tot vier.

Appels en peren uit eigen boomgaard

GUNTER EN HILDE ROES

Steenweg op Sevendonk 95, 2360 Oud-Turnhout

(+32) 14 72 30 94

roes@telenet.be

www.appelenroes.be

WENS-MACHILSEN
Corsendonk 4A, 2360 Oud-Turnhout

(+32) 14 45 13 94

CORSO BVBA

Corsendonk 4/1, 2360 Oud-Turnhout

Instagram/Facebook @corso_sap

ERIC ROES

Zandstraat 22, 2360 Oud-Turnhout

thumbnail_Corsoevents_0028_{MichelleVanherck}.jpg

WISTJE DATJE...

Appelrassen worden gekruist om een nieuwe soort met de beste eigenschappen van beide te creëren.

Jonagold is een kruising van Jonathan & Golden Delicious. Elstar is dan weer een kruising van Golden Delicious & Idared.

Andere appelsoorten zijn: James Grieve, Summerred, Cox, Boscoop of Goudrenet, Mutsu, Nicoter enz...

Neem een kijkje op de site van Appelen Roes voor overheerlijke appelrecepten.

Picknick in de boomgaard

CORSO PICKNICK BELEVING

Streekgebonden picknick op een unieke locatie van Corso temidden van de boomgaard. Huisgemaakte gerechtjes, Swiekes bier, Corso sap en nog veel meer.

 

(foto (c) Michelle Vanherck)

 

Meer info

 

bottom of page