top of page

LANDSCHAP DE LIEREMAN

Midden in de Kempen tussen Oud-Turnhout en Arendonk vind je Landschap De Liereman. Het is één van de oudste beschermde natuurgebieden in België en officieel erkend stiltegebied. Heide, uitgestrekte graslanden, blinkende vennen, witte stuifduinen en mysterieuze broekbossen, nergens anders kan je de Kempense troeven beter beleven dan hier!

 

In het bezoekerscentrum aan de rand van het gebied geniet je van een drankje op het terras en ontdek je een winkeltje met lekkere streekproducten, een uitgebreid assortiment boeken over de natuur, vogelvoer, voedersystemen en veel meer. Ook voor kinderen zijn er leuke producten. In het natuurgebied leven heel wat zeldzame dieren en planten waarvan de wulp en de rugstreeppad de bekendste zijn. Zeven wandelroutes, een schaapskudde en een groep wilde konikpaarden maken het een uitstap om niet meer te vergeten.

 

Honden zijn welkom aan de leiband, behalve op het Echelkuilpad, het Vennenpad en het Stoeberpad zijn ze niet toegelaten. Er zijn aangepaste mogelijkheden voor rolstoelgebruikers. Meer informatie in het bezoekerscentrum. Het Vennenpad is het grootste deel van het jaar vrij goed toegankelijk voor kinderwagens met grote wielen. De andere uitgestippelde routes vormen een grotere uitdaging.

Bezoekerscentrum

Landschap De Liereman

Schuurhovenberg 43

2360 Oud-Turnhout 

(+)32 14 42 99 66

bc.landschapdeliereman@
natuurpunt.be

www.natuurpunt.be

www.deliereman.be

20211020 - Opening stoeberpad - 32-Marc Driesen (Gemiddeld)
Kempenstal
Lieremanpad
Koninkspaarden
Vennenpad
Echelkuilpad
Korhaanpad
Korhaan
20211020 - Opening stoeberpad - 57 (Gemiddeld)
Lieremanpad
Echelkuilpad
Echelkuilpad
Lieremanpad
Cafetaria Bezoekerscentrum

Wandelen in Landschap De Liereman

 

Landschap De Liereman is het eerste officiële stiltegebied in de Kempen. Je hoort er de streekeigen, rustgevende geluiden van mens en natuur.

Voor wie geen genoeg kan krijgen van de rust en stilte is er de stille wandeling (10 km) doorheen Landschap De Liereman. Benieuwd? De nieuwe folder met handige wandelkaart is gratis verkrijgbaar in het bezoekerscentrum en in het Hofke van Chantraine. Of download de route HIER.

 

Het landschap vormt een lust voor het oog: een mozaïek van bossen, graslanden, heide en vennen. Tussen al dat moois grazen konikpaarden, shetlandpony’s, schapen en galloways. Een plankenpad en kijkhut laten je de natuur in al zijn glorie beleven. Een vogelkijktoren, kijkplatform, knuppelpaden en een natuurleerpad verhogen de belevingswaarde en doen je nog intenser genieten.

Laat je verrassen op het Echelkuilpad, het Duinenpad, het Lieremanpad, het Vennenpad, het Korhaanpad of het Rode Goorpad. Download HIER de wandelbrochure of haal ze op in het Hofke van Chantraine.

 

Elke zondag vertrekt er aan het bezoekerscentrum een zondagswandeling om 13.30 uur (tot 16.00 uur).

 

 

Het bezoekerscentrum verzorgt op aanvraag gegidste natuurwandelingen. Groepen en scholen kunnen intekenen op educatieve programma’s. Op eenvoudig verzoek wordt een folder met meer informatie opgestuurd of gemaild (bc.deliereman@natuurpunt.be)

Kids in Landschap De Liereman

Kinderen kunnen spelen in het speelbos en maken er kennis met Bo. Ook het gloednieuwe natuurbeleefpad slingert doorheen het Bos van Bo. Kruip door een konijnenpijp, klim naar het nest van een buizerd of kweek de behendigheid van een boommarter op de wiebelbrug. Het ‘Stoeberpad’ is goed voor meer dan een kilometer speelplezier.

Stoeberpad

Bo woont samen met zijn dierenvrienden in het speelbos. Hij kent het bos als geen ander en neemt je graag mee op pad. Kruip samen met hem in de huid van zijn dierenvrienden. Ben je even behendig als een boommarter? Of kan je net zo ver springen als een blauwvleugelsprinkhaan? Laat maar zien! Het Stoeberpad is met zijn negen speelelementen goed voor meer dan een kilometer speelplezier.

Langs het pad ontdek je negen speelelementen, telkens gelinkt aan een dier dat voorkomt in het natuurgebied. Kruip door een konijnenpijp, klim naar het nest van een buizerd of kweek de behendigheid van een boommarter op een wiebelbrug.

Vertrek: Bezoekerscentrum Landschap De Liereman, Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout

Parking: 300 meter voor het bezoekerscentrum

Afstand: 1,2 km
Bewegwijzering: Hoofdje van Bo
Honden zijn helaas niet toegelaten.

Op stap met de Snuit rugzak

Heb je zin om buiten te ravotten? De Snuit rugzak daagt kinderen uit om nieuwe dingen te beleven met de opdrachten en het materiaal. De rugzak is geschikt voor verschillende leeftijden. Centraal staat natuur beleven. Wie met de rugzak op stap gaat, doet ook ideetjes op voor thuis of andere wandelingen.

De Snuit rugzak kan tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum uitgeleend worden voor 5 euro en moet voor sluitingstijd terug ingeleverd worden.

Uitkijktoren & knuppelpad, uitkijkhut/vogelkijkplatform

De uitkijktoren geeft je een mooi zicht over de wijde omgeving en het knuppelpad voert je doorheen het prachtige landschap.

Vlakbij het bezoekerscentrum werd een mooie nieuwe uitkijkhut getimmerd. 

Vanop dit vogelkijkplatform heb je een mooi uitzicht over het rietmoeras en De Brakeleer. Met wat geluk kan je enkele zeldzame vogels waarnemen. Er staat een infobord met de vogelsoorten die je er tijdens de verschillende seizoenen kan waarnemen. Een groot weidegebied zoals De Braekeleer vormt een aantrekkelijke rustplaats voor trekvogels. Tijdens de vogeltrek houden ganzen, steltlopers en zelfs kraanvogels hier halt om op krachten te komen.

bottom of page