294167430_355062503477664_1940381868827851556_n.jpg
  • Facebook
Foto 24-04-16 15 42 32.jpg
IMG_2875.jpg
schapen gewestbos ravels.jpg
20220501_Overzet_Oud-Turnhout_034.JPG
IMG_1678.jpg
13_OK.jpg

Overzet de liereman - ravelse bossen

 

Openingsuren

 

Open van de eerste zondag van mei tot de laatste zondag van september.

In mei, juni & september: open van woensdag t/m zondag, van 11 tot 18 uur.

In juli & augustus: 7 dagen op 7 open, van 11 tot 18 uur.

Locatie: De Laks 8, 2360 Oud-Turnhout

Zalig zomeren op en langs het kanaal in Oud-Turnhout

 

Een veerpont over het kanaal Dessel-Schoten was aanvankelijk een installatie van Jan Van Geest, voormalig eigenaar van Burcht Hertog Jan, om meer klanten aan te trekken. Met het luiden van de bel kwam de cafébaas je oppikken aan de andere kant van het kanaal.

In de zomer van 2018 opende het gemeentebestuur de overzet over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Deze toeristische trekpleister verbindt de natuurgebieden tussen Oud-Turnhout en Ravels. Er werd beslist om  het oorspronkelijke pont met ketting te gebruiken. De positieve reacties van de bezoekers bevestigden deze keuze voor een stil vaartuig in die omgeving. De overzet wordt letterlijk getrokken door jobstudenten en mensen uit een sociaal tewerkstellingsproject. De meest gekende veerman is Bruno. Met een toewijding van een kapitein van een groot schip begeleidt hij wandelaars en fietsers naar de overkant.

 

Vorige zomer maakten maar liefst bijna 12000 bezoekers gebruik van deze charmante overzet (op 5 maanden tijd)!

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en provincie Antwerpen.

Opening overzetseizoen

Iedere eerste zondag van mei openen toerisme Oud-Turnhout en toerisme Ravels het nieuwe overzetseizoen met een streekproductenmarkt (verkoop, proevertjes en infostands) en randanimatie voor jong en oud. Bekijk HIER de foto's van de start van het overzetseizoen op 1/5/22

Oproep studenten

 

Ieder jaar zoekt het gemeentebestuur voor de weekends en feestdagen in juli en augustus jobstudenten om de overzet ter hoogte van Burcht Hertog Jan te bemannen. Meer info en kandidaturen voor de werfreserve van 2023  via toerisme@oud-turnhout.be. Deze kandidaatstelling houdt nog geen verplichtingen in.

Kiosk aan de overzet

Kunst en ambachten in de Kiosk

In de kiosk aan de overzet tonen kunstenaars en ambachtslieden in augustus en september hun kunst en/of ambacht in de inspirerende omgeving.

Heb jij ook zin om je atelier tijdens de zomermaanden enkele dagen te verhuizen naar deze mooie plek? Wil je eens tentoonstellen op een uitzonderlijke locatie in het groen? Heb je ideeën voor een creatieve workshop maar beschik je niet meteen over een ruimte om deze te organiseren? Neem dan contact op met de dienst Toerisme voor meer info via toerisme@oud-turnhout.be

Recreatie aan de overzet

Fietstips langs de overzet

Lieremanfietsroute - route

Turnhout en de Liereman - route - meer info

Wandeltip langs en aan de overzet

Schipperen tussen Oosthoven en Ravels - route

Bruggeskeswandeling Ravels - plan - folder

Weerspreukenwandeling (De Laks) - route

Verpozen aan de overzet

Taverne Burcht Hertog Jan

De Laks 8, 2360 Oud-Turnhout

tel: (+32) 14 65 11 65

www.burchthertogjan.com

Zomerbar Papaoutai

Grote baan 199F, 2380 Ravels

tel: (+32) 475 56 90 40

www.papaoutairavels.be

vaART_logo.jpg

Sjezen langs de vaART - 63 km

Kunstzinnig fietsen langs het kanaal Dessel - Turnhout - Schoten

Dagelijks passeren er vele wandelaars en fietsers langs het jaagpad van het kanaal. De Vaart biedt hen een vlot traject naar het werk, een rustig fietstochtje onder vrienden of een aangename wandeling op een autoloos traject. Vanzelfsprekend? Toch niet. Want, hoewel het kanaal voor ons ‘gewoon’ een feit is, was ze voor onze Kempense voorouders broodnodig.

Langsheen het traject ‘de vaArt’ nemen we je mee in het verleden en ook het heden van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Nee, geen infoborden, maar kunstzinnige voorwerpen zoals muurschilderingen, een soldaat van staal, een selfie-postkaart, een XL postkaart uit de oude doos ... visualiseren voortaan het verhaal van dit opmerkelijk kanaal.

De route en de volledige verhalen vind je via de gratis app izi.travel, route de vaART.