FIETSEN IN OUD-TURNHOUT

LET OP - Jaagpad aan noordkant van kanaal tussen Ravels en Turnhout afgesloten tot en met 14/11/2021

Icoonroutes Vlaanderen.jpg

Het vernieuwde fietsknooppuntennetwerk in de Kempen serveert nóg meer fietsplezier! Suggesties van fietsers, fietspeters, lokale besturen en wegbeheerders resulteren in ruim 120 kilometer nieuwe trajecten langs de mooiste plekjes in onze regio. 

Met de kaart Antwerpse Kempen van het fietsknooppuntennetwerk kan je zelf een route in de regio uitstippelen langs fietsvriendelijk wegen. Je rijdt dan langs mooie landschappen,  unieke monumenten en pittoreske hoekjes.

Toerisme Provincie Antwerpen maakte enkele situaties op het terrein veiliger en creëerde extra verbindingen met dorpskernen en populaire attracties. Ze zorgde voor vlottere verbindingen met de netwerken in Scheldeland, Vlaams-Brabant, Limburg en Noord-Brabant (NL).

De kaart is te verkrijgen in ons infokantoor tijdens de openingsuren of via onze webshop.

Een fietsvakantie in Vlaanderen

Negen icoonroutes voor een fietsvakantie in Vlaanderen. Elke Icoonfietsroute haakt de mooiste stukjes van het Vlaamse landschap aan elkaar via aantrekkelijke fietswegen en rond een centraal thema. Alle icoonroutes zijn volledig en in twee richtingen bewegwijzerd. Je kiest dus zelf in welke richting je wil fietsen, en waar je wil starten of aankomen.

MEER INFO

Fietskaart_Antwerpse Kempen_2020_Office.

FIETSNETWERK Kempen

Overzet de liereman - ravelse bossen

Met behulp van deze charmante overzet kan je als fietser of wandelaar het kanaal oversteken. De overzet is niet gemotoriseerd, dus een stille pont zoals het hoort in een stiltegebied. De natuurgebieden aan weerszijden van het kanaal worden met elkaar verbonden en toegankelijker gemaakt.​ De overzet wordt bestuurd door mensen uit de sociale tewerkstelling én door jobstudenten. Bezoekers kunnen op het zomerterras aan de nieuwe kiosk of op het terras van kasteelhoeve Burcht Hertog Jan rustig verpozen.

(Dit project werd mede mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en provincie Antwerpen.)

Openingsuren: van de eerste zondag van mei tot de laatste zondag van september.

In de mei, juni & september: open van woensdag t/m zondag, van 11 tot 18 uur.

In juli & augustus: 7 dagen op 7 open, van 11 tot 18 uur.

DSC_1169 (Large).JPG
Banner_Platteland_Plus_Antwerpen_vol_kle
Fietstips langs de overzet
De Laks 8, Oud-Turnhout

fietsroute Kunst-Out

De fietstocht van zo’n 18 km leidt je langs 17 unieke kunstwerken in Oud-Turnhout,

 

De route is gratis te verkrijgen in het Infokantoor Toerisme, gevestigd in het Hofke van Chantraine.

 

De brochure is een samenwerking van de werkgroep ‘Kunst in de Straat’, gemeentebestuur Oud-Turnhout, Kunst- en erfgoedcentrum Hofke van Chantraine en Toerisme Oud-Turnhout.

qr-code Kunst Out.jpg
cover.jpg
cover.jpg

fietsvakantie in de Kempen

Corsendonk Hotels biedt naast een mooie 3- of 4-daagse fietsvakantie in de kempen, ook een gastronomisch fietsarrangement aan. Beiden met koffer nabrengservice

01.png

Thema-fietsroutes IN OUD-TURNHOUT

Wil je naast een flinke portie natuur ook meer weten over de geschiedenis van deze prachtige regio en zijn erfgoedpareltjes, probeer dan zeker één van de thema-fietsroutes  die Oud-Turnhout doorkruisen: de ‘Corsendonkroute’ (46 km), de Prinsenroute (43,5 km)  en  de Fietsroute Landschapsbelevenissen (drie lussen van 14 tot 24 km). Je kan steeds aansluiten aan knooppunt 64 ter hoogte van de priorij van Corsendonk, Corsendonk 5, 2360 Oud-Turnhout

DSC04183 (Large).JPG

Lieremanfietsroute

43 km - via knooppunten

De Lieremanfietsroute (Noordelijke fietslus) is combineerbaar met de Corsendonkfietsroute (Zuidelijke fietslus) via fietsknooppunt 47.

Fiets- en autoroute

Door Oud-Turnhoutse

velden

 

37 km

Oud-Turnhout herdenkt de oud-strijders en neemt je mee op een tocht door het dorp, op zoek naar relicten die verwijzen naar de Eerste Wereldoorlog.

 

Met deze tocht wil Oud-Turnhout de oorlogsherinnering levendig houden. Herinneringen om nooit meer te vergeten. Daarom staan we even stil bij een graf of bunker, of zomaar ergens langs de kant van de weg, stilletjes mijmerend over wat ooit is geweest.

te verkrijgen in infokantoor
unnamed.jpg

Binkenroute

De Binkenroute - ‘bink’ is de bijnaam van de Turnhoutenaar en betekent baas, kerel en knoeier - slingert zich in een lus om Turnhout. Ze doet de gemeenten Beerse, Vosselaar, Kasterlee, Oud-Turnhout en Ravels aan...

Corsendonkroute.jpg

Corsendonkfietsroute

50 km - via knooppunten

Op vraag van velen werd de Corsendonkroute op knooppunten gezet. Deze heerlijke fietstocht langs landelijke wegen en natuurgebieden voert je langs de mooiste plekjes van Oud-Turnhout, Kasterlee, Arendonk en Schoonbroek. Het totale traject bedraagt om en bij de 50 km, maar kan aan de hand van de knooppunten probleemloos ingekort worden.

Cover_Prinsenroute (Groot).jpg

Prinsenroute

46 km - via knooppunten

Deze gratis flyer bevat 2 fietslussen, de Prinsenroute van 44 km en een korte kinderlus van 26 km, de Prinsjesroute. Beide brengen je langs tal van blikvangers zoals o.a. het Provinciaal Groendomein Prinsenpark, de Kabouterberg, Domein De Putten, en vele andere. Waar de Prinsenroute vooral een royale portie natuur, boeiend erfgoed en sfeervolle Kempense plekjes serveert, zit de Prinsjesroute vol spel en avontuur en plezante haltes.

Vertrek: Provinciaal Domein Prinsenpark, Kastelsedijk 5, 2470 Retie. Aansluiten kan  aan knooppunt 64, ter hoogte van de priorij van Corsendonk, Corsendonk 5, 2360 Oud-Turnhout

Stiltefietsroute

50 km - via knooppunten

Ontdek de Stille Kempen en geniet van het zeldzame weg-van-de-wereld-gevoel tijdens deze prachtige fietsroute!

Fietsroute Land-schapsbelevenissen

 

Drie lussen van 13 tot 24 km via knooppunten

Deze landelijke route neemt je mee doorheen de geschiedenis van het Kempense landschap en laat je kennis maken met bezienswaardigheden die een verhaal vertellen over vroeger en nu. Je doorkruist de Kempense Heuvelrug en de vallei van de Kleine Nete  die zich uitstrekken over de gemeenten  Oud-Turnhout, Retie en Kasterlee.

Vertrek: Provinciaal Domein Prinsenpark, Kastelsedijk 5, 2470 Retie. Aansluiten kan aan knooppunt 64, ter hoogte van de priorij van Corsendonk, Corsendonk 5, 2360 Oud-Turnhout

Bomenroute

boom.jpg
Fair Trade Ecocyclo.jpg
TIP

Verhuur Elektrische fietsen "VEeLO"

Tramwissel 1

2360 Oud-Turnhout

(+32) 14 42 08 00

(+32) 494 42 23 23

info@veelo.eu

www.veelo.eu

Oplaadpunt

elektrische fietsen​

Brasserie Corsendonks Hof

Corsendonk 2

2360 Oud-Turnhout

tel: (+32) 14 45 07 51

www.corsendonks-hof.be

info@corsendonks-hof.be

Online routeplanner

Stippel zelf snel en gemakkelijk je eigen fietsroute uit!

Mountainbikeroute

PiereLiereBinkenpad​

Aansluiting met​

fietsroutenetwerk Nederland

Culifaire Fietstocht

Fietsen en proeven van fair trade over de stadsgrenzen heen

01.jpg

Deze brochure neemt je mee langsheen de geschiedenis van het Kempense Landduinenland in Balen, Geel, Meerhout en Mol.

Thema-fietsroutes IN DE GRENSSTREEK

Oud-Turnhout is  een goede uitvalsbasis om Nederland, met  zijn uitstekende fietspaden te verkennen. Vanaf de parochiekerk Sint-Bavo in het centrum fiets je naar knooppunt 62 om daarna je weg te vervolgen tot het kanaal Dessel-Schoten. Van daaruit kan je verschillende richtingen uit om het land van onze Noorderburen te ontdekken.

Rondom abdij Postel_Cover_HR (Groot).jpg

Rondom de abdij

van Postel

 

56 km - via knooppunten

Te midden van de bossen en op een steenworp van de grens met Nederland ligt de abdij van Postel. De  route slingert door de bossen rondom de abdij en doorheen de Nederlandse ongerepte natuur. Uitrusten kan op de binnenkoer van de abdij of op een terras in de buurt. In de abdijwinkel worden streekproducten verkocht.

2020-07-17 12_51_25-Op de fiets _ Kempen

Het Bels Lijntje

33 km - via knooppunten

Het Bels Lijntje is een autovrije en groene fietsroute langs de voormalige spoorwegverbinding Turnhout-Tilburg. Je fietst er langs oude stationsgebouwen en seinwachtershuisjes. In Weelde ontdek je nog restanten van de vroegere perrons. Je kan halt houden in de gezellige enclavegemeente Baarle,  maar niets houdt de geoefende fietser tegen om verder te trappen naar Tilburg.

Aansluiten kan aan knooppunt 32

Aa-valleiroute

 

57 km

​Via het landelijke Ravels en Poppel bereik je de authentieke en groene dorpskern van Hilvarenbeek, waar je op één van de terrasjes kan genieten van de rust van weleer.  Op de terugtocht rijd je  in  de prachtige Nederlandse natuur met haar uitgestrekte heidegebieden en mooie vennen.

Aansluiten kan aan knooppunt 58

DSC_0190 (Large).JPG
TIP

Fietshappening 'De Schakel'

Laatste zondag van augustus

De laatste zondag van augustus wordt traditiegetrouw De Schakel gereden. De Schakel is een "aaneenschakeling" van fietsroutes in de Antwerpse Kempen. In 32 gemeenten kan er op 47 plaatsen vertrokken worden. Hiervoor wordt er op meer dan 1000 km pijlen gehangen. De deelnemers kunnen zelf een tocht samenstellen of de hulp vragen van de routecoördinator die hen graag op weg helpt.

 

De Schakel is er voor iedereen. De geoefende en sportieve fietser kan verschillende routes uitstippelen van meer dan 100 km terwijl er voor de recreatieve fietser en gezinnen met jonge kinderen heel wat keuzes zijn vanaf 25 km. Ongeveer elke 10 kilometer is een controlepost die we een "Kempenhut" noemen. In elke hut is er animatie voorzien waarbij we zeker de kinderen niet vergeten en waar men zijn beste beentje voorzet om de hongerigen te spijzen en de dorstigen te laven.

vaART_logo.jpg

Sjezen langs de vaART - 63 km

Kunstzinnig fietsen langs het kanaal Dessel - Turnhout - Schoten

Dagelijks passeren er vele wandelaars en fietsers langs het jaagpad van het kanaal. De Vaart biedt hen een vlot traject naar het werk, een rustig fietstochtje onder vrienden of een aangename wandeling op een autoloos traject. Vanzelfsprekend? Toch niet. Want, hoewel het kanaal voor ons ‘gewoon’ een feit is, was ze voor onze Kempense voorouders broodnodig.

Langsheen het traject ‘de vaArt’ nemen we je mee in het verleden en ook het heden van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Nee, geen infoborden, maar kunstzinnige voorwerpen zoals muurschilderingen, een soldaat van staal, een selfie-postkaart, een XL postkaart uit de oude doos ... visualiseren voortaan het verhaal van dit opmerkelijk kanaal.

De route en de volledige verhalen vind je via de gratis app izi.travel, route de vaART.

TIP

Meerdaags fietsplezier

Meesterlijk fietsen in de Kempen

Wist je dat naast moerassen, zandduinen, heidevelden en bossen de Kempen ook rijk is aan cultuur en geschiedenis? Neen? Laat je dan verleiden door verschillende Vlaamse Meesters in de Kempen.


Want al dat natuurschoon inspireerde heel wat kunstenaars tot prachtige werken. Je vindt hier een bijzondere verzameling van Vlaamse Meesters in situ. Laat je verrassen door deze prachtige werken – waaronder zelfs enkele Vlaamse topstukken – en tegelijk door de prachtige omgeving waarin je ze terug vindt. Want bovenop deze tijdloze meesterwerken ontdek je ook prachtige abdijen, groene landschappen, historische stadscentra, authentieke landelijke dorpen, begijnhoven…
Voldoende om dus meerdere dagen te vullen met altaarstukken, oude meesters, historisch erfgoed en schilderachtige plaatsen!

Om je hierbij op weg te helpen linkten we al deze toppers met elkaar in een meerdaags fietsprogramma: Meesterlijk fietsen in de Kempen.
We inspireren je met 3 fietslussen. Goed voor zo’n 130 kilometer trap-, kunst- en cultuurplezier! Té lang? Geen probleem, de lussen volgen de fietsknooppunten, dus je kort in waar je wil.


Je kan de kaart op onze toeristische dienst verkrijgen of download ze hier.


Adem je longen vol met de zuivere, Kempense lucht en snuif tegelijk onze cultuur en erfgoed op!

VMIS-vierkant.jpg

fietslus Turnhout, Hoogstraten,

Oud-Turnhout: 60 km

 

fietslus Herentals, Geel, Westerlo:

65 km

 

fietslus Lier: 35 km

TIP

Routedokter

Een probleempje ontdekt tijdens uw trip? Is een bordje verdwenen of ligt er een tegen de grond? Tekst niet meer leesbaar? Andere opmerkingen of suggesties?

Via routedokter.be kan u aangifte doen bij Toerisme Provincie Antwerpen.

 

Alvast bedankt voor uw hulp!