FIETSEN IN OUD-TURNHOUT

Fietsen met Smaak

‘Fietsen met smaak’ is ondertussen een gevestigde culinaire fietsroute. Dit jaar fiets en geniet je over de Kempengrenzen van Kasterlee en Oud-Turnhout, met een nieuwe formule aangepast aan de coronamaatregelen.

Je fietst ongeveer 57,5 kilometer langs het fietsnetwerk, via rustige landelijke wegen, mooie natuurdomeinen en prachtige vergezichten.

Onderweg houd je halt voor een driegangenmenu.  Je hebt de keuze uit maar liefst vijf eetzaken. De kostprijs per persoon bedraagt 35 euro (inclusief fietsplan, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert).

Fotozoektocht dood(r)lopende straatjes

8 juni t/m 17 september 2020

Beleef ook dit jaar weer de zomer in Oud-Turnhout op een actieve en speelse manier met de jaarlijkse zomerfotozoektocht. Oud-Turnhout heeft meer dan 240 straatnamen (incl. trage wegen). Een 90-tal doodlopende en een 35-tal doorlopende straten of paden toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Wij nemen u mee langs straten en straatjes waar je waarschijnlijk anders nooit zal passeren. Veel fietsplezier.

Deelnemingsformulieren zijn verkrijgbaar in Oud-Turnhout aan 5 euro bij de Oud-Turnhoutse bakkers, het Hofke van Chantraine (Kerkstraat 46), het Gemeentehuis (Dorp 31) en Bezoekerscentrum Landschap de Liereman (Schuurhovenberg 43).

Als goed doel voor deze editie, steunen we het Rode Kruis van Oud-Turnhout.

Fotozoektocht-10.JPG

Overzet de Liereman - Ravelse bossen

vanaf 27 mei tot 27 september 2020

Met behulp van deze charmante overzet kan je als fietser of wandelaar het kanaal oversteken. De overzet is niet gemotoriseerd, dus een stille pont zoals het hoort in een stiltegebied. De natuurgebieden aan weerszijden van het kanaal worden met elkaar verbonden en toegankelijker gemaakt.​ De overzet wordt bestuurd door mensen uit de sociale tewerkstelling én door jobstudenten. Bezoekers kunnen op het zomerterras aan de nieuwe kiosk rustig verpozen. Omwille van de Coronamaatregelen kunnen er per rit maar een beperkt aantal mensen op de overzet. Hou dus rekening met eventuele wachttijden. 

Praktisch: In de maanden mei & juni van woensdag tot en met zondag. In juli, augustus & september 7 dagen op 7. Telkens van 11 tot 18 uur.

Fietstips langs de overzet: Lieremanfietsroute en Turnhout en De Liereman

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en provincie Antwerpen.

DSC_1169 (Large).JPG

Fietsvakantie in de Kempen

Corsendonk Hotels biedt naast een mooie 3- of 4-daagse fietsvakantie in de kempen, ook een gastronomisch fietsarrangement aan. Beiden met koffer nabrengservice

Het vernieuwde fietsknooppuntennetwerk in de Kempen serveert nóg meer fietsplezier! Suggesties van fietsers, fietspeters, lokale besturen en wegbeheerders resulteren in ruim 120 kilometer nieuwe trajecten langs de mooiste plekjes in onze regio. 

Met de kaart Antwerpse Kempen van het fietsknooppuntennetwerk kan je zelf een route in de regio uitstippelen langs fietsvriendelijk wegen. Je rijdt dan langs mooie landschappen,  unieke monumenten en pittoreske hoekjes.

Toerisme Provincie Antwerpen maakte enkele situaties op het terrein veiliger en creëerde extra verbindingen met dorpskernen en populaire attracties. Ze zorgde voor vlottere verbindingen met de netwerken in Scheldeland, Vlaams-Brabant, Limburg en Noord-Brabant (NL).

De kaart is te verkrijgen in ons infokantoor tijdens de openingsuren of via onze webshop.

FIETSNETWERK Kempen

Thema-fietsroutes IN OUD-TURNHOUT

Wil je naast een flinke portie natuur ook meer weten over de geschiedenis van deze prachtige regio en zijn erfgoedpareltjes, probeer dan zeker één van de thema-fietsroutes  die Oud-Turnhout doorkruisen: de ‘Corsendonkroute’ (46 km), de Prinsenroute (43,5 km)  en  de Fietsroute Landschapsbelevenissen (drie lussen van 14 tot 24 km). Je kan steeds aansluiten aan knooppunt 64 ter hoogte van de priorij van Corsendonk, Corsendonk 5, 2360 Oud-Turnhout

Lieremanfietsroute

43 km - via knooppunten

De Lieremanfietsroute (Noordelijke fietslus) is combineerbaar met de Corsendonkfietsroute (Zuidelijke fietslus) via fietsknooppunt 47.

Oud-Turnhout

BEELDig mooi

Deze fietstocht leidt
langs de vele mooie kunstwerken die je in het dorp kan bewonderen. 

 

Onderweg zijn er voldoende horecazaken waar je even kan genieten van een verdiende rustpauze, een verfrissend streekbiertje of een heerlijk ambachtelijk hoeve-ijsje.

Fiets- en kunstgenot verzekerd! 

Corsendonkfietsroute

50 km - via knooppunten

Op vraag van velen werd de Corsendonkroute op knooppunten gezet. Deze heerlijke fietstocht langs landelijke wegen en natuurgebieden voert je langs de mooiste plekjes van Oud-Turnhout, Kasterlee, Arendonk en Schoonbroek. Het totale traject bedraagt om en bij de 50 km, maar kan aan de hand van de knooppunten probleemloos ingekort worden.

Prinsenroute

43.5 km - via knooppunten

Verkorting: 24,2 km of 15,7 km

Deze gratis flyer bevat 2 fietslussen, de Prinsenroute van 44 km en een korte kinderlus van 26 km, de Prinsjesroute. Beide brengen je langs tal van blikvangers zoals o.a. het Provinciaal Groendomein Prinsenpark, de Kabouterberg, Domein De Putten, en vele andere. Waar de Prinsenroute vooral een royale portie natuur, boeiend erfgoed en sfeervolle Kempense plekjes serveert, zit de Prinsjesroute vol spel en avontuur en plezante haltes.

Vertrek: Provinciaal Domein Prinsenpark, Kastelsedijk 5, 2470 Retie. Aansluiten kan  aan knooppunt 64, ter hoogte van de priorij van Corsendonk, Corsendonk 5, 2360 Oud-Turnhout

Fiets- en autoroute

Door Oud-Turnhoutse

velden

 

37 km

Oud-Turnhout herdenkt de oud-strijders en neemt je mee op een tocht door het dorp, op zoek naar relicten die verwijzen naar de Eerste Wereldoorlog.

 

Met deze tocht wil Oud-Turnhout de oorlogsherinnering levendig houden. Herinneringen om nooit meer te vergeten. Daarom staan we even stil bij een graf of bunker, of zomaar ergens langs de kant van de weg, stilletjes mijmerend over wat ooit is geweest.

Culifaire Fietstocht

Fietsen en proeven van fair trade over de stadsgrenzen heen

Stiltefietsroute

50 km - via knooppunten

Ontdek de Stille Kempen en geniet van het zeldzame weg-van-de-wereld-gevoel tijdens deze prachtige fietsroute!

Verhuur Elektrische fietsen "VEeLO"

Tramwissel 1

2360 Oud-Turnhout

(+32) 14 42 08 00

(+32) 494 42 23 23

info@veelo.eu

www.veelo.eu

Oplaadpunt

elektrische fietsen​

Brasserie Corsendonks Hof

Corsendonk 2

2360 Oud-Turnhout

tel: (+32) 14 45 07 51

www.corsendonks-hof.be

info@corsendonks-hof.be

Fietsroute Land-schapsbelevenissen

 

Drie lussen van 13 tot 24 km via knooppunten

Deze landelijke route neemt je mee doorheen de geschiedenis van het Kempense landschap en laat je kennis maken met bezienswaardigheden die een verhaal vertellen over vroeger en nu. Je doorkruist de Kempense Heuvelrug en de vallei van de Kleine Nete  die zich uitstrekken over de gemeenten  Oud-Turnhout, Retie en Kasterlee.

Vertrek: Provinciaal Domein Prinsenpark, Kastelsedijk 5, 2470 Retie. Aansluiten kan aan knooppunt 64, ter hoogte van de priorij van Corsendonk, Corsendonk 5, 2360 Oud-Turnhout

Binkenroute

De Binkenroute - ‘bink’ is de bijnaam van de Turnhoutenaar en betekent baas, kerel en knoeier - slingert zich in een lus om Turnhout. Ze doet de gemeenten Beerse, Vosselaar, Kasterlee, Oud-Turnhout en Ravels aan...

Online routeplanner

Stippel zelf snel en gemakkelijk je eigen fietsroute uit!

Mountainbikeroute

PiereLiereBinkenpad​

Aansluiting met​

fietsroutenetwerk Nederland

Turnhout en de Liereman

Vanuit de stad Turnhout fiets je verbazend snel het groen in. In Landschap De Liereman,

Gewestbos Ravels en Hoge Vijvers geniet je van een deugddoende portie natuur én rust, met heel wat heerlijke picknickplekjes op dit traject!

  • situering: Turnhout, Oud-Turnhout, Ravels en Arendonk

  • startpunt: Watertoren Turnhout, Warandestraat 95/103 (knooppunt 45)

  • afstand: 28 km

  • blikvangers: centrum Turnhout met o.a. Nationaal Museum van de Speelkaart, Landschap De Liereman, kunst- en erfgoedcentrum Hofke van Chantraine, vennen Kesseven en Klotgoor, Gewestbos Ravels en natuurgebied Hoge Vijvers

  • alternatief traject: neem bij Burcht Hertog Jan het veerpont over het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten naar knooppunt 58

Thema-fietsroutes IN DE GRENSSTREEK

Oud-Turnhout is  een goede uitvalsbasis om Nederland, met  zijn uitstekende fietspaden te verkennen. Vanaf de parochiekerk Sint-Bavo in het centrum fiets je naar knooppunt 62 om daarna je weg te vervolgen tot het kanaal Dessel-Schoten. Van daaruit kan je verschillende richtingen uit om het land van onze Noorderburen te ontdekken.

Rondom de abdij

van Postel

 

56 km - via knooppunten

Te midden van de bossen en op een steenworp van de grens met Nederland ligt de abdij van Postel. De  route slingert door de bossen rondom de abdij en doorheen de Nederlandse ongerepte natuur. Uitrusten kan op de binnenkoer van de abdij of op een terras in de buurt. In de abdijwinkel worden streekproducten verkocht.

Aansluiten kan aan knooppunt 67 of 72

Het Bels Lijntje

33 km - via knooppunten

Het Bels Lijntje is een autovrije en groene fietsroute langs de voormalige spoorwegverbinding Turnhout-Tilburg. Je fietst er langs oude stationsgebouwen en seinwachtershuisjes. In Weelde ontdek je nog restanten van de vroegere perrons. Je kan halt houden in de gezellige enclavegemeente Baarle,  maar niets houdt de geoefende fietser tegen om verder te trappen naar Tilburg.

Aansluiten kan aan knooppunt 32

Aa-valleiroute

 

57 km

​Via het landelijke Ravels en Poppel bereik je de authentieke en groene dorpskern van Hilvarenbeek, waar je op één van de terrasjes kan genieten van de rust van weleer.  Op de terugtocht rijd je  in  de prachtige Nederlandse natuur met haar uitgestrekte heidegebieden en mooie vennen.

Aansluiten kan aan knooppunt 58

DSC_0190 (Large).JPG

Fietshappening 'De Schakel'

Zondag 30 augustus 2020

De laatste zondag van augustus wordt traditiegetrouw De Schakel gereden. De Schakel is een "aaneenschakeling" van fietsroutes in de Antwerpse Kempen. In 32 gemeenten kan er op 47 plaatsen vertrokken worden. Hiervoor wordt er op meer dan 1000 km pijlen gehangen. De deelnemers kunnen zelf een tocht samenstellen of de hulp vragen van de routecoördinator die hen graag op weg helpt.

 

De Schakel is er voor iedereen. De geoefende en sportieve fietser kan verschillende routes uitstippelen van meer dan 100 km terwijl er voor de recreatieve fietser en gezinnen met jonge kinderen heel wat keuzes zijn vanaf 25 km. Ongeveer elke 10 kilometer is een controlepost die we een "Kempenhut" noemen. In elke hut is er animatie voorzien waarbij we zeker de kinderen niet vergeten en waar men zijn beste beentje voorzet om de hongerigen te spijzen en de dorstigen te laven.

Editie 2020 geannuleerd
vaART_logo.jpg

Sjezen langs de vaART - 63 km

Kunstzinnig fietsen langs het kanaal Dessel - Turnhout - Schoten

Dagelijks passeren er vele wandelaars en fietsers langs het jaagpad van het kanaal. De Vaart biedt hen een vlot traject naar het werk, een rustig fietstochtje onder vrienden of een aangename wandeling op een autoloos traject. Vanzelfsprekend? Toch niet. Want, hoewel het kanaal voor ons ‘gewoon’ een feit is, was ze voor onze Kempense voorouders broodnodig.

Langsheen het traject ‘de vaArt’ nemen we je mee in het verleden en ook het heden van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Nee, geen infoborden, maar kunstzinnige voorwerpen zoals muurschilderingen, een soldaat van staal, een selfie-postkaart, een XL postkaart uit de oude doos ... visualiseren voortaan het verhaal van dit opmerkelijk kanaal.

De route en de volledige verhalen vind je via de gratis app izi.travel, route de vaART.

Meerdaags fietsplezier

Meesterlijk fietsen in de Kempen

Wist je dat naast moerassen, zandduinen, heidevelden en bossen de Kempen ook rijk is aan cultuur en geschiedenis? Neen? Laat je dan verleiden door verschillende Vlaamse Meesters in de Kempen.


Want al dat natuurschoon inspireerde heel wat kunstenaars tot prachtige werken. Je vindt hier een bijzondere verzameling van Vlaamse Meesters in situ. Laat je verrassen door deze prachtige werken – waaronder zelfs enkele Vlaamse topstukken – en tegelijk door de prachtige omgeving waarin je ze terug vindt. Want bovenop deze tijdloze meesterwerken ontdek je ook prachtige abdijen, groene landschappen, historische stadscentra, authentieke landelijke dorpen, begijnhoven…
Voldoende om dus meerdere dagen te vullen met altaarstukken, oude meesters, historisch erfgoed en schilderachtige plaatsen!

Om je hierbij op weg te helpen linkten we al deze toppers met elkaar in een meerdaags fietsprogramma: Meesterlijk fietsen in de Kempen.
We inspireren je met 3 fietslussen. Goed voor zo’n 130 kilometer trap-, kunst- en cultuurplezier! Té lang? Geen probleem, de lussen volgen de fietsknooppunten, dus je kort in waar je wil.


Je kan de kaart op onze toeristische dienst verkrijgen of download ze hier.


Adem je longen vol met de zuivere, Kempense lucht en snuif tegelijk onze cultuur en erfgoed op!

fietslus Turnhout, Hoogstraten,

Oud-Turnhout: 60 km

 

fietslus Herentals, Geel, Westerlo:

65 km

 

fietslus Lier: 35 km

Routedokter

Een probleempje ontdekt tijdens uw trip? Is een bordje verdwenen of ligt er een tegen de grond? Tekst niet meer leesbaar? Andere opmerkingen of suggesties?

Via routedokter.be kan u aangifte doen bij Toerisme Provincie Antwerpen.

 

Alvast bedankt voor uw hulp!

Ons Adres

Infokantoor Toerisme Oud-Turnhout

Kerkstraat 46

2360 Oud-Turnhout

België

Contacteer ons

TEL: (+32) 14 47 94 94

MAIL: toerisme@oud-turnhout.be

Wij aanvaarden

Volg ons

  • Facebook Reflection
OUD-TURNHOUT_logo-hogekwalit.jpg

© 2016 | Toerisme Oud-Turnhout

© foto's | Louis Cuylaerts, Jhonny Bastiaensen, Stephan Van Brussel, Karel Lavrijsen

Marc Driesen, Jurgen Cornelissen, Edith Van Dingenen, Mie De Backer, Toerisme Provincie Antwerpen