top of page

RECREATIEVAART IN OUD-TURNHOUT

Het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten werd gegraven tussen 1844 en 1875 om de welvaart in de streek te verhogen.

De arme, Kempense zandgronden werden bevloeid met het kalkrijke water uit de Maas en de nijverheid leefde op door nieuwe transportmogelijkheden over water tussen Luik en Antwerpen. Bij het graven stootte men op een kleilaag die de industrialisatie van de streek tot gevolg had. Langs het kanaal vestigden zich meerdere steen- en pannenfabrieken. Helaas zijn deze teloorgegaan. Het kanaal wordt momenteel druk bevaren door plezierjachten en kano’s. Langs de oevers is het heerlijk maar vooral ook verfrissend wandelen, fietsen, moutainbiken en paardrijden.

DSC09232_het gevaer_foto Ronny Willems
Het Gevaer 3-1
Het Gevaer 2-1
Het Gevaer-1
het gevaer
IMG_0653_foto ronny Willems

Jachthaven
HET GEVAER

 

Jachthaven Het Gevaer ligt goed beschut in een groen en rustig kader en beschikt over diverse faciliteiten voor passanten. Bij goed weer ben je tijdens het weekend welkom op het terras op het water met uitzicht over het kanaal.

Openingsuren cafetaria

mei tot  eind september alle dagen vanaf 13 uur (aangepaste openingsuren buiten het seizoen)

Vaar mee op het Vikingschip Nokkvi

Het schip is een getrouwe reconstructie op schaal 1/3 van het meest bekende Vikingschip, gevonden te Gokstad in Noorwegen. Het is het type Vikingschip waarmee de Vikingen gedurende de 9de – 10de eeuw overzeese tochten naar Europa ondernamen.

 

Het Vikingschip was hét middel bij uitstek waarmee de Vikingen hun stempel drukten op hun tijd. Het schip biedt plaats voor 8 roeiers, maar kan ook gezeild worden. Uniek bij deze reconstructie is dat de drakenkop een reconstructie is van een vondst in de Schelde tussen Appels en Zele.

Elk 2de weekend van de maanden mei tot september, vaart het schip uit met bemanning.

Het Gevaer vzw
Geleg 15

2360 Oud-Turnhout

tel. (+32) 496 32 70 99

het.gevaer.oosthoven@gmail.com

38918410_376445922886937_319869677939458
Vikingschip.JPG
294167430_355062503477664_1940381868827851556_n.jpg
facebook-770688_960_720.png

Blijf op de hoogte

van alle nieuwtjes

over het veerpont.

Wil je het kanaal echt beleven? Neem dan zeker een keer de overzet De Liereman-Ravelse Bossen. Vanaf de eerste zondag van mei tot de laatste zondag van september kan je als fietser of wandelaar het kanaal weer oversteken met de charmante overzet. Deze is niet gemotoriseerd, dus een stille pont zoals het hoort in een stiltegebied.

 

Een veerpont over het kanaal Dessel-Schoten was aanvankelijk een installatie van Jan Van Geest, voormalig eigenaar van Burcht Hertog Jan, om meer klanten aan te trekken: met het luiden van de bel kwam de cafébaas je oppikken aan de andere kant van het kanaal. Vandaag vaart dit pont nog steeds en is het een toeristische trekpleister die de natuurgebieden tussen Oud-Turnhout en Ravels verbindt. De overzet wordt letterlijk getrokken door jobstudenten en mensen uit een sociaal tewerkstellingsproject. De meest gekende is Bruno. Met de toewijding van een kapitein van een groot schip, begeleidt hij wandelaars en fietsers naar de overkant.

De overzet met kiosk is tevens de uitvalsbasis van verschillende wandelingen en fietstochten.

Meer info hierover vind je HIER.

In augustus en september zijn kunstenaars of ambachtslieden aan het werk in de kiosk of ze stellen er hun kunst/ambacht ten toon. Bekijken het programma HIER.

Praktisch

De Laks 8, 2360 Oud-Turnhout

Openingsuren

In de maanden mei, juni en september van woensdag tot en met zondag. In juli en augustus 7 dagen op 7. Telkens van 11 tot 18 uur.

Overzet

LIEREMAN-RAVELSE BOSSEN

Café-restaurant Burcht Hertog Jan
De Laks 8

2360 Oud-Turnhout

tel. (+32) 14 65 11 65

www.burchthertogjan.com

vaART_logo.jpg

Sjezen langs de vaART - 63 km

Kunstzinnig fietsen langs het kanaal Dessel - Turnhout - Schoten

Dagelijks passeren er vele wandelaars en fietsers langs het jaagpad van het kanaal. De Vaart biedt hen een vlot traject naar het werk, een rustig fietstochtje onder vrienden of een aangename wandeling op een autoloos traject. Vanzelfsprekend? Toch niet. Want, hoewel het kanaal voor ons ‘gewoon’ een feit is, was ze voor onze Kempense voorouders broodnodig.

Langsheen het traject ‘de vaArt’ nemen we je mee in het verleden en ook het heden van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Nee, geen infoborden, maar kunstzinnige voorwerpen zoals o.a. muurschilderingen, een soldaat van staal, een selfie-postkaart en een XL postkaart uit de oude doos visualiseren voortaan het verhaal van dit opmerkelijk kanaal.

TIP
bottom of page