RECREATIEVAART IN OUD-TURNHOUT

Het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten werd gegraven tussen 1844 en 1875 om de welvaart in de streek te verhogen.

De arme, Kempense zandgronden werden bevloeid met het kalkrijke water uit de Maas en de nijverheid leefde op door nieuwe transportmogelijkheden over water tussen Luik en Antwerpen. Bij het graven stootte men op een kleilaag die de industrialisatie van de streek tot gevolg had. Langs het kanaal vestigden zich meerdere steen- en pannenfabrieken. Helaas zijn deze teloorgegaan. Het kanaal wordt momenteel druk bevaren door plezierjachten en kano’s. Langs de oevers is het heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden.

DSC09232_het gevaer_foto Ronny Willems
Het Gevaer 3-1
Het Gevaer 2-1
Het Gevaer-1
het gevaer
IMG_0653_foto ronny Willems

Jachthaven

HET GEVAER

De jachthaven Het Gevaer ligt goed beschut in een groen en rustig kader en beschikt over diverse faciliteiten voor passanten. Bij goed weer ben je tijdens het weekend welkom in de kantine.

Openingsuren cafetaria:

mei tot  eind september alle dagen vanaf 12 uur(aangepaste openingsuren buiten het seizoen)

Het Gevaer vzw
Geleg 15

2360 Oud-Turnhout

tel. (+32) 496 12 06 14

het.gevaer.oosthoven@gmail.com

38918410_376445922886937_319869677939458
DSC_1169 (Large).JPG
facebook-770688_960_720.png

Blijf op de hoogte

van alle nieuwtjes

over het veerpont.

Vanaf de eerste zondag van mei tot de laatste zondag van september kan je als fietser of wandelaar het kanaal weer oversteken met de charmante overzet. Deze is niet gemotoriseerd, dus een stille pont zoals het hoort in een stiltegebied. De natuurgebieden aan weerszijden van het kanaal worden met elkaar verbonden en toegankelijker gemaakt.

​De overzet wordt bestuurd door mensen uit de sociale tewerkstelling én door jobstudenten. Bezoekers kunnen op het zomerterras aan de nieuwe kiosk rustig verpozen.

Praktisch

De Laks 8, 2360 Oud-Turnhout

Openingsuren

In de maanden mei, juni en september van woensdag tot en met zondag.

In juli en augustus 7 dagen op 7.

Telkens van 11 tot 18 uur..

Overzet

LIEREMAN-RAVELSE BOSSEN

Café-restaurant Burcht Hertog Jan
De Laks 8

2360 Oud-Turnhout

tel. (+32) 14 65 11 65

www.burchthertogjan.com

vaART_logo.jpg

Sjezen langs de vaART - 63 km

Kunstzinnig fietsen langs het kanaal Dessel - Turnhout - Schoten

Dagelijks passeren er vele wandelaars en fietsers langs het jaagpad van het kanaal. De Vaart biedt hen een vlot traject naar het werk, een rustig fietstochtje onder vrienden of een aangename wandeling op een autoloos traject. Vanzelfsprekend? Toch niet. Want, hoewel het kanaal voor ons ‘gewoon’ een feit is, was ze voor onze Kempense voorouders broodnodig.

Langsheen het traject ‘de vaArt’ nemen we je mee in het verleden en ook het heden van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Nee, geen infoborden, maar kunstzinnige voorwerpen zoals muurschilderingen, een soldaat van staal, een selfie-postkaart, een XL postkaart uit de oude doos ... visualiseren voortaan het verhaal van dit opmerkelijk kanaal.

De route en de volledige verhalen vind je via de gratis app izi.travel, route de vaART.

TIP