top of page
DSC_0019.JPG
Logo_SintAntonius_Digitaal_Transparant-01.png

De eerste zondag na 17 januari viert Oosthoven naar jaarlijkse traditie Sint-Antonius-Abt, de patroonheilige van de parochie. In Oosthoven is de Sint-Antoniusviering de laatste jaren uitgegroeid tot een groot dorpsfeest met meer dan 1.500 bezoekers. Hoogtepunt is de dierenzegening en de verkoop van varkenskoppen.

De traditie om varkenskoppen te verkopen, dateert al van de 16de eeuw. Vier dagen lang wordt er in en om de kerk gefeest. Voor ieder wat wils, voor jong en oud.

 

PROGRAMMA

18 januari tot en met zondag 21 januari 2024

 

DONDERDAG 18 JANUARI

13.30 - 18 uur - Muzikale namiddag voor senioren

20 uur - Culinaire avond met lekkernijen van het varken > GEANNULEERD

VRIJDAG 19 JANUARI

18 uur - Sint-Antoniusommegang door Basisschool Reuzepas
’s Avonds trekken kinderen, ouders en leerkrachten van basisschool Reuzepas al zingend door Oosthoven. Ze geven een lekkere attentie af en vragen financiële steun voor hun project.

20 uur - De grote varkensquiz

Wie wordt het slimste varken van Oosthoven? Stel een ploeg samen van maximum 6 personen. Inschrijven kan ter plaatse vanaf 19 uur of vooraf via 0478 69 25 07 of eastgardendrinks1@gmail.com. Deelname bedraagt 15 euro per ploeg, inclusief 1 drankje. De eerste prijs is een half versneden varken, daarnaast zijn er nog tal van mooie prijzen.

ZATERDAG 20 JANUARI

13.30 - 15.30 uur - Kindernamiddag knutselen
Creatief met ‘Knuts.els’ rond thema ‘Pater en zijn varken’. Gratis, geen voorinschrijving.

20 uur - Dansavond ‘De nacht van de scheve paters

ZONDAG 21 JANUARI - SINT-ANTONIUSVIERING MET DIEREN- EN PAARDENZEGENING

10.30 uur - Eucharistieviering in de Sint-Antoniuskerk
Opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie Sint-Antonius en het zangkoor Sint-Antonius.

11.45 uur - Vertrek stoet met dieren en tractoren

Vertrek aan het LRV-oefenterrein aan de Hoge Beemdstraat (= gewijzigde locatie). Van hieruit wandelen deelnemers samen naar de Sint-Antoniuskerk (en terug). Daar vervoegen tractors de stoet.

11.30 uur - Dierenzegening

Na de eucharistieviering zegent de priester op het kerkplein de dieren. (Voor deelname aan de dierenzegening moet je niet vooraf inschrijven.)

vanaf 12.15 uur - Zegening en verkoop geofferde gaven

Verkoop geofferde gaven per opbod aan de ingang van de kerk (één varkenskop, varkenspoten, hespen, fruitkorven, beuling, bierkorven). Ook de kinderen worden niet vergeten. De roepers Medard de Witte en Jan Van Gestel gooien kwistig met snoepgoed voor de kinderen.

vanaf 12 uur - Soep à volonté
Op het LRV-oefenterrein aan de Hoge Beemdstraat kan je voor 4 euro lekkere soep nuttigen, zoveel je wenst. Voor de soep moet je vooraf inschrijven (tot en met 16 januari) via 0495 37 36 16 of gittehertogs@hotmail.com.

11 tot 18 uur - Feest op de parking aan de kerk

Tent open om 11 uur, kinderdisco van 13 tot 14 uur, happy hour rond 14 uur, einde van het volksfeest om 18 uur. Met muzikale animatie, paardenmolen (€1), grimeur en eetstandjes van Oosthovense verenigingen.

Heel wat Oosthovense ondernemers verkopen tijdens de maand januari lekkers in het thema van het varken.

 

TENTOONSTELLING 500 JAAR SINT-ANTONIUSVIERING
ZATERDAG 9 DECEMBER TOT EN MET ZONDAG 28 JANUARI

Gezien het grote succes van de tentoonstelling ‘Toontje met zijn varken. 500 jaar devotie Sint-Antonius Oosthoven’ in 2023 wordt er in de kerk Sint-Antonius-Abt opnieuw een mini expo over Sint-Antonius en zijn varken opgesteld. Loop gerust eens binnen. Alle dagen van 10 tot 17 uur, behalve tijdens misvieringen en uitvaartdiensten.


LOCATIE

in de feesttent, op de parking of in de kerk Sint-Antonius-Abt Oosthoven, Polderstraat 2 of basisschool Reuzepas

Partners: Kerkraad Sint-Antonius, Vrienden van Sint-Antonius, Harmonie Sint-Antonius Oosthoven, LRV Sint-Bavo, Toerisme Oud-Turnhout, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, gemeentebestuur Oud-Turnhout

bottom of page