Sint-Antoniusviering

DSC_0019.JPG

500 jaar Sint-Antoniusviering in Oosthoven | januari 2022

De eerste zondag na 17 januari viert Oosthoven naar jaarlijkse traditie Sint-Antonius-Abt, de patroonheilige van de parochie. In Oosthoven is de Sint-Antoniusviering de laatste jaren uitgegroeid tot een groot dorpsfeest met meer dan 1.000 bezoekers. Hoogtepunt is de dierenzegening en de verkoop van varkenskoppen.

In 2022 zou het 500 jaar geleden zijn dat er een eerste melding werd gemaakt over de verering van de heilige Sint-Antonius in de parochie Oosthoven. De traditie om varkenskoppen te verkopen, dateert al van de 16de eeuw. Om dit 500-jarig jubileum niet ongezien te laten passeren, werd een groots feestprogramma uitgewerkt. De feestelijkheden zouden doorgaan van 15 januari tot en met zondag 23 januari 2022.

 

Noodgedwongen uitstel naar 2023

Omwille van de exponentiële toename van de Covid-19-besmettingen en de verstrenging van de maatregelen hebben de betrokken partners Kerkraad Sint-Antonius, Vrienden van Sint-Antonius, Harmonie Sint-Antonius Oosthoven, LRV Sint-Bavo, Toerisme Oud-Turnhout en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete in samenspraak met het gemeentebestuur beslist om de geplande feestelijkheden met een jaar uit te stellen. Uitstel hoeft gelukkig geen afstel te betekenen. In 2023 hopen we wel een fantastisch feestprogramma te kunnen aanbieden. Als alles goed gaat is de Sint-Antoniusviering dan ook erken als Vlaams Immaterieel Cultuur Erfgoed.

 

Alternatief

Om de feestelijkheden niet ongemerkt te laten voorbijgaan werd door de partners - in gezamenlijk overleg met het gemeentebestuur - beslist om de Sint-Antoniuskerkerk feestelijk te verlichten t/m 23 januari 2022. In samenwerking met Pro Industries

Op deze manier wil het gemeentebestuur de Oud-Turnhoutenaren een beetje licht in de duisternis aanbieden. De verlichting van de Sint-Antoniuskerk kadert ook perfect binnen het project 'Oud-Turnhout schittert' (https://www.toerismeoud-turnhout.be/oud-turnhoutschittert) waar inwoners van Oud-Turnhout opgeroepen worden om hun voortuin, gevel en/of raam gezellig en warm aan te kleden.