top of page

RECEPTEN MET STREEKPRODUCTEN

Ontdek al het lekkers uit de provincie Antwerpen op www.lekkersmetstreken.be met heel wat recepten bereid met hoeve- & streekproducten... 

2011-09-02_08-50-29_0057
2014-07-13_11.41_0003
2014-07-13_11.49_0009
corsendonk bier
ijswens
gageleer bier
rfruitboer 017

Wijnappeltjes met notenroom

 

Ingrediënten voor 6 personen

1 citroen, 4 dl rode wijn, 1 dl cassissiroop, 100g suiker, 1 kaneelstokje, 6 appelen (jonagold), 25g rozijnen, 1 dl slagroom, 20g geroosterde hazelnoten, 20g geroosterde walnoten, 6 blaadjes citroenmelisse

​

Bereiding

Was de citroen en rasp de schil. Pers de citroen uit. Doe de wijn met de citroenrasp, citroensap, kaneelstokje, suiker en de cassissiroop in een pan en breng aan de kook. Schil de appelen en boor het klokhuis eruit. Pocheer de appelen 10 min. in de wijn. Haal de appelen er uit, zeef de wijn en doe terug bij de appelen samen met de rozijnen.  Laat het geheel afkoelen en plaats in de frigo. Keer de appelen regelmatig om. Haal de appelen vlak voor het opdienen uit de frigo. Zeef de wijn en dep de rozijnen droog. Klop de slagroom stijf en meng met de gehakte noten en de rozijnen.

Vul de appelholten op met de notenroom. Plaats de appelen op een bord. Verdeel er de wijnsiroop rond.

Kipfilet met een kalfsjus geparfumeerd met Tempelierbier, een krokantje van spek, in honing gekarameliseerde appeltjes, vergezeld van een aardappelwafeltje.

 

Ingrediënten voor 4 personen

4 stukjes kipfilet, 2,5 dl kalfsjus, ½ flesje Tempelier, 4 stukjes gerookt spek (dun gesneden), rozemarijn, olijfolie, peper en grof zeezout

 

Bereiding

Kruid de kip met peper, grof zout en rozemarijn. Verhit de olijfolie in een pan en bak de kip hierin aan. Neem uit de pan en laat verder garen in de oven. Blus de pan met tempelier en de kalfsjus. Laat even inkoken en kruid met peper en zout.

Leg de lapjes spek op een bakplaat en bak ze krokant in een voorverwarmde oven (200°C). Als ze krokant zijn uit de oven halen en laat ze uitlekken en houd ze warm.

 

Gekarameliseerde appeltjes

4 appelen (Elstar), 2 eetlepels honing en kaneel.

Schil de appelen en verwijder het klokhuis. Snijd de appelen in blokjes. Verwarm de honing in een pan en doe er de appeltjes bij en kruid met kaneel. Laat ze even bakken, zorg dat ze nog knapperig zijn van binnen.

 

Aardappelwafeltjes

1,5 dl Tempelierbier, 250g bloem, 45g gist, 1 ei, 250g gesmolten boter, 400g droge aardappelpuree, peper, zout, nootmuskaat.

Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje. Los de gist op in een weinig lauw bier. Giet dit in het kuiltje, meng langzaam met de bloem. Voeg de rest van het bier, losgeklopt ei en de gesmolten boter toe. Meng de aardappelpuree met het bloemmengsel en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat 20 minuten rijzen. Bak wafeltjes in een rond wafelijzer (hartjes).

 

Afwerking

Verdeel de appeltjes met behulp van een ring op het bord. Leg de kipfilet er tegen en leg hier een krokantje van spek op. Doe er 3 wafeltjes bij. Werk af met een lepeltje jus en bestrooi de rand van het bord met peterselie.

Kempense zwarte pensen met warme appeltjes en gebakken patatjes.

 

Ingrediënten voor 4 personen

4 Kempense zwarte pensen, 4 grote aardappelen, 4 appels, kandijsuiker

 

Bereiding

Kook de aardappelen gedurende 15 minuten. Snij de appels in stukken en verwarm ze in een pan met hoeveboter. Strooi kandijsuiker over de appels en laat ze lichtjes karameliseren. Bak ondertussen de pensen. Giet de aardappelen af en bak ze krokant in hoeveboter. Schik de pens, de warme appeltjes op een bord en geniet van dit streeklekkers! 

Meer recepten met appels vind je hier.

bottom of page