top of page

Fietsroute Land-schapsbelevenissen

 

Drie lussen van 13 tot 24 km via knooppunten

Deze landelijke route neemt je mee doorheen de geschiedenis van het Kempense landschap en laat je kennis maken met bezienswaardigheden die een verhaal vertellen over vroeger en nu. Je doorkruist de Kempense Heuvelrug en de vallei van de Kleine Nete  die zich uitstrekken over de gemeenten  Oud-Turnhout, Retie en Kasterlee.

Vertrek: Provinciaal Domein Prinsenpark, Kastelsedijk 5, 2470 Retie. Aansluiten kan aan knooppunt 64, ter hoogte van de priorij van Corsendonk, Corsendonk 5, 2360 Oud-Turnhout

OP EN TOP KEMPEN

Culifaire Fietstocht

Fietsen en proeven van fair trade over de stadsgrenzen heen

Voor de oorsprong van priorij Corsendonk moet je terugbladeren tot de 14de eeuw. Wat er daarna gebeurde, ontdek je tijdens een rondleiding elke laatste zondag van de maand om 14u. Maak een tijdreis naar de middeleeuwen, haal een frisse neus te midden van de maagdelijke bossen en weilanden, en vlieg gesterkt door een Corsendonkbiertje terug naar het heden.

toerisme oud-turnhout
vaART_logo.jpg

Sjezen langs de vaART - 63 km

Kunstzinnig fietsen langs het kanaal Dessel - Turnhout - Schoten

Dagelijks passeren er vele wandelaars en fietsers langs het jaagpad van het kanaal. De Vaart biedt hen een vlot traject naar het werk, een rustig fietstochtje onder vrienden of een aangename wandeling op een autoloos traject. Vanzelfsprekend? Toch niet. Want, hoewel het kanaal voor ons ‘gewoon’ een feit is, was ze voor onze Kempense voorouders broodnodig.

Langsheen het traject ‘de vaArt’ nemen we je mee in het verleden en ook het heden van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Nee, geen infoborden, maar kunstzinnige voorwerpen zoals muurschilderingen, een soldaat van staal, een selfie-postkaart, een XL postkaart uit de oude doos ... visualiseren voortaan het verhaal van dit opmerkelijk kanaal.

De route en de volledige verhalen vind je via de gratis app izi.travel, route de vaART.

TIP

Meerdaags fietsplezier

Meesterlijk fietsen in de Kempen

Wist je dat naast moerassen, zandduinen, heidevelden en bossen de Kempen ook rijk is aan cultuur en geschiedenis? Neen? Laat je dan verleiden door verschillende Vlaamse Meesters in de Kempen.


Want al dat natuurschoon inspireerde heel wat kunstenaars tot prachtige werken. Je vindt hier een bijzondere verzameling van Vlaamse Meesters in situ. Laat je verrassen door deze prachtige werken – waaronder zelfs enkele Vlaamse topstukken – en tegelijk door de prachtige omgeving waarin je ze terug vindt. Want bovenop deze tijdloze meesterwerken ontdek je ook prachtige abdijen, groene landschappen, historische stadscentra, authentieke landelijke dorpen, begijnhoven…
Voldoende om dus meerdere dagen te vullen met altaarstukken, oude meesters, historisch erfgoed en schilderachtige plaatsen!

Om je hierbij op weg te helpen linkten we al deze toppers met elkaar in een meerdaags fietsprogramma: Meesterlijk fietsen in de Kempen.
We inspireren je met 3 fietslussen. Goed voor zo’n 130 kilometer trap-, kunst- en cultuurplezier! Té lang? Geen probleem, de lussen volgen de fietsknooppunten, dus je kort in waar je wil.


Je kan de kaart op onze toeristische dienst verkrijgen of download ze hier.


Adem je longen vol met de zuivere, Kempense lucht en snuif tegelijk onze cultuur en erfgoed op!

VMIS-vierkant.jpg

fietslus Turnhout, Hoogstraten,

Oud-Turnhout: 60 km

 

fietslus Herentals, Geel, Westerlo:

65 km

 

fietslus Lier: 35 km

TIP

“I'm a testimonial. Click to edit me and add text that says something nice about you and your services.”

© Benny De Grove

“I'm a testimonial. Click to edit me and add text that says something nice about you and your services.”

“I'm a testimonial. Click to edit me and add text that says something nice about you and your services.”

SAY ‘I DO’ WITH A VIEW
TIP
NIEUW

Fietshappening de Schakel 

 

​De laatste zondag van augustus wordt er traditiegetrouw ge-Schakel-d in de Kempen. 

Heel het parcours is uitgepijld, vaak buiten het knooppuntennetwerk, precies om deelnemers eens van andere plekjes te laten genieten.

www.schakel.be

LOGEREN IN

Vlaanderen

Vakantieland

Ballonvaart
Oud-Turnhout
17311153_489427954514167_554118781442599
TIP

Op reservatie

Gratis af te halen

of bestel hier

online

Zondags-wandelingen
TIP

Iedere zondag

bottom of page